BIM

BIM of Bouw Informatie Model is tegenwoordig een hippe en een veelgebruikte term in de bouwwereld. Iedere architect, ingenieur, aannemer heeft er wel over gehoord.

Maar wat is BIM eigenlijk? Waarom zijn wij zo’n fan? En wat zijn de voordelen voor u?

In een traditioneel bouwproces geeft de ene partij gewoonlijk het project door aan de andere partij. Met BIM daarentegen zetten we het project meteen om in een geïntegreerd proces, waarbij we alle nodige informatie al vroeg in het proces verzamelen in  verschillende disciplinemodellen, 3D modellen. Dankzij een 3D-model van het totale project krijgen we een helder beeld. Iedereen heeft al heel snel in de beginfase een bijna tastbaar idee van het eindresultaat! Bijzonder interessant, vooral voor de bouwheer. 

Zo ging het vroeger: de bouwheer stelt eerst de architect aan, daarna de ingenieur voor stabiliteit en technieken, en pas veel later de aannemers en de onderaannemers.

Zo maken we nu het verschil met BIM: het ideale bouwproces begint meteen met alle partijen rond dezelfde tafel.

De pluspunten van dit totaalconcept?

– Bouwprofessionals kunnen samen met de bouwheer een project digitaal ontwerpen, uitwerken, verkennen en corrigeren nog voor het is gebouwd.
– Al vroeg in het bouwproces delen alle betrokken partijen hun wensen, ideeën, ervaringen en kennis. Dé garantie voor de beste resultaten.
– Via regelmatige controles sporen we fouten in het model al bij aanvang van het project op. Gevolg: de bouw op de werf verloopt veel vlotter.

Het BIM-proces wordt momenteel in België reeds toegepast in grote projecten, maar is zonder meer de toekomst voor de complete bouwwereld! Die trein wilt u toch niet missen?